2015. július 20., hétfő

Savanyú-projekt hordósan, kovászolás üvegben, avagy tombol az uborkaszezon

Itt az ideje, hogy elkezdjünk gondolni a jövőre. Legalábbis a savanyúság tekintetében. Érnek a zöldségek a kertben, lehet savanyút gyártani.
Sajnos nekünk nem lett uborkánk, pontosabban annyira kevés, hogy éppen csak szendvicsbe elég, de szerencsére a helyi szociális ökoszövetkezetnél lehet vásárolni mindenféle idényzöldséget, így ubit is. Meg kaptunk is két vödörrel egy kedves kertai ismerősünktől, Katitól, akitől az alábbi savanyúság recept is származik. Tavaly adott vagy tíz litert a savanyúiból, úgyhogy tesztelve van. Iszonyatosan finom. Remélem nekünk is sikerült elkészíteni.



Íme őkelme a harmincliteres hordó. Ebbe kerülnek majd bele szépen fokozatosan, az idényzöldségek, amiket savanyúnak el akarunk tenni. Most, először az uborka és a zöldbab.


A recept 10 liter vízhez:

"Mindent bele" savanyú

10 liter víz
1,5 kg cukor
30 dkg só
1,25 l 20%-os ecet
1 csomag (20g) mustármag
0,5 csomag (10g) egész bors
7-8 db babérlevél
6 dkg borkén

A bármilyen zöldséget jól meg kell mosni, a rossz részeket kivágni, ha kell feldarabolni és bele a hordóba/üvegbe. Rá mustármagot, borsot, babérlevelet. A vizet érdemes felforralni (de nem muszáj), ha felforrt és kezd hűlni, akkor még langyosan (vagy ha nem forraltad akkor hidegen) hozzá kell adni a cukrot, sót, ecetet, borként. Majd a KIHŰLT levet ráönteni a zöldségekre és jól megkavarni. Tetőt rá és ennyi.


Hűvös helyre kell tenni, mivel a meleg nem tesz jót neki. Lé mindig annyi kell rá, hogy bőséggel tudjon benne úszkálni a zöldség. Ahogyan majd érik a káposzta, karfiol, paradicsom (zölden), vagy (aki az extrémet szereti) kicsi patisszon, kicsi dinnye stb. úgy lehet folyamatosan pakolni bele a dolgokat és önteni reá az új levet. 
Már alig várom, hogy kész legyen.

De ha már ilyen mocsok meleg van, akkor használjuk ki egy másik klasszikussal: kovászoljunk uborkát.
A recept végtelenül egyszerű:
Végy egy öt literes befőttes üveget. (Ez viszont már nem egyszerű, mert már nem nagyon lehet kapni 5 litereset. A miénk 4,25 literes. Komolyan mi jöhet még: 19 szálas cigaretta, 4 decis sör, 4 cent rövid, 3,3 decis tejföl, 0,75 kilós kenyér és most ez 4,25-ös befőttesüveg... Döbbenet!) Szóval végy egy nagyobb befőttesüveget mosd meg jól az ubit, vágd be (nem végig!) hosszában és mindkét végétől, egymásra merőlegesen, így



majd rakd tele jó szorosan az üveget. Töfködj mellé ízlés szerint kaprot (szerintem minél több, annál jobb). Aki szereti a pikáns ízeket, az tehet mellé fokhagymagerezdeket és/vagy meggyfalevelet és/vagy tormát.
A lé rá szintén nem nagy ördöngösség: ahány liter víz, annyi evőkanál só bele. Ennyi. A befőttes üveg tetejére pedig egy szelet kenyér. Egy kis tányérral fedjük le. 


Amire figyelni kell: napon legyen minél többet, ha kell, akkor pótoljuk az elpárolgott vizet, mert ha kilóg az ubi akkor megrohad. Ha fehér-zavaros lesz a víz, akkor levehetjük a kenyeret a tetejéről. Hőmérséklettől, napfénytől függően 3-5 nap alatt kész van. Hűtőbe vele, hogy kihűljön és nyamm. A leve pedig kitűnő fröccsbe is :) Újházi fröccs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése